onsdag den 8. november 2017

GF2 forår 2017 - Eksponentielle funktioner.

Dagens matematiktimer omhandlede eksponentiel vækst, hvor vi fik en række nye ord og metoder "puttet" i værktøjskassen, - bl.a. startværdi, fremskrivningsfaktor, vækstrate, halveringskonstant, fordoblingskonstant og meget .... meget andet :-)




Det kom heller ikke bag på nogen, at man kan bestemme forskriften for en eksponentiel funktion, hvis man kender to punkter på dens graf.


Den såkaldte "kapitalfremskrivnings-formel" er en eksponentiel sammenhæng.


Vi fik også set på grafen for den voksende og den aftagende eksponentielle funktion og sammenhængen mellem grafen og fremskrivningsfaktoren...


Jeg vil anbefale, at du ser denne videoliste < LINK >
Her kan du læse mere om eksponentielle funktioner: < LINK >
webmatematik.dk om renteformlen (kapitalfremskrivning) < LINK > 

Afslutningsvis fik et kik på, hvordan man foretager regression (finde den bedste linje) for et datasæt indeholdende et antal punkter, der ikke nødvendigvis alle ligger pænt på grafen, - hertil kan man bruge såvel Excel som GeoGebra.

Link til YouTube-video om eksponentiel regression med GeoGebra: < LINK >

I video siger han (ved 1:51), at man skal vælge tovariabelregressionsanalyse, men i nyere versioner af GeoGebra, skal I bare vælge Regressionsanalyse (se billedet herunder), men som han siger, hvis I vælger Vækst som regressionsmodel (se video ved 2:04), så kommer ligningen frem uden e (Eulers tal).






Ingen kommentarer:

Send en kommentar